Multimedia oppimisprojektina 1 (Finnish only)

Multimedia on sanana monelle tuttu lähinnä multimediaviesteistä, jotka ovat tänä päivänä jo liki historiaa. Todellisuudessa multimedialla tarkoitetaan usean eri median yhdistelmää. Tällä tarkoitetaan sitä, että samassa mediassa yhdistetään esimerkiksi kuvaa, ääntä, tekstiä, liikettä jne. Oma suhteeni multimediaa on vaihteleva, sillä olen tehnyt multimediatuotoksia lähinnä koulusuorituksina peruskoulussa. Teimme videoita ja animaatioita mm. kuvaamataidossa ja atk-tunneilla. Sen enempää en ole itse multimediaa luonut. Multimediatuotoksiin kuitenkin itse törmään jatkuvasti, enimmäkseen television ja netin välityksellä.

Multimedian itse yhdistän helposti mainontaan, sillä mainonnassa käytetään usein aikatehokkaasti useita medioita yhtäaikaisesti. Esimerkiksi kaikki ne lukuisat televisiosta tulevat automainokset kestävät joitain kymmeniä sekunteja, mutta niihin on usein yhdistetty liikkuva videokuva, musiikkia, ääniä ja tekstiä.

Mainos välittää samanaikaisesti monenlaisia viestejä: faktoja, tunnetiloja, mielikuvia. Kuluttajalle kerrotaan, mikä tuote on,: auton malli, erityisominaisuudet ja hinta joko äänen tai tekstin avulla. Samanaikaisesti väläytellään autoa liikkeessä, videolla, ja mässäillään sillä kuinka nopea, mutta turvallinen, tehokas, mutta sulavalinjainen tämä tuote onkaan. Taustalla soiva musiikki korostaa haluttua mielikuvaa: perheystävällinen, nuorekas, luksus ja/tai turvallinen.

Mielestäni multimedia soveltuukin parhaiten sellaiseen käyttötarkoitukseen, jossa tahdotaan välittää tietoa tai mielikuvia mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Nyt kun tarkemmin ajattelee, voisinkin päätellä olevani jonkinlainen multimedian uhri. Kaukosäätimeen on niin paljon helpompi tarttua kuin kirjaan. Dokumentti on houkuttelevampi kuin historialliset artikkelit. Monipuolinen on mielenkiintoisempi kuin yksipuolinen.

Advertisements

About katrisletblog

Hi! I'm Katri. I study educational sciences and psychology in Oulu University.
This entry was posted in Misc and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s