Multimedia oppimisprojektina 2 (Finnish only)

Keskustelimme luennoilla muun muassa tekijänoikeuksista, ja tarkennettuna tekijänoikeuksista oppimateriaaleissa. Luennolla eniten ajatuksia herätti väite, että oppimateriaalien jakaminen netissä ilmaisesti ja avoimesti on varastamista. Väite perustuu siihen, että oppimateriaalien jakaminen ilmaiseksi on pois oppimateriaaleja työkseen työstäviltä ja heidän palkkakukkarostaan. Tottahan se on, että se on heiltä pois. Varastamistahan se ei kuitenkaan ole.

Samalla, kun oppimateriaaleja ja tieteellisiä artikkeleita löytyy Internetistä ilmaiseksi, täytyy kehittää erittäin hyvää medialukutaitoa ja kriittistä suhtautumista niihin. Sama koskee myös toki kirjallisia, kustannettuja oppimateriaaleja – ne myös vanhenevat nopeasti. Taitava opettaja onkin perillä opetussuunnitelmasta ja sen vaatimasta sisällöstä ja ajankäytöstä, ja osaa käyttää materiaaleja sen vaatimusten rajoissa.

Olen samaa mieltä siitä, että Optiman kaltaiset, suljetut oppimisympäristöt eivät saisi olla ainoita paikkoja, joissa oppimateriaaleja jaetaan. Avoimet oppimateriaalit kehittävät opetusalan ammattilaisten keskistä ammattiosaamista – samalla, kun jaetaan materiaaleja, jaetaan rivien välissä uusia ja innovatiivisia tai tuttuja, turvallisia ja hyväksi koettuja tapoja opettaa ja oppia.

Toisaalta ymmärrän hyvin, jos joku kokee nähneensä paljon vaivaa tiettyjen materiaalien luomiseen ja tahtoo pitää ne omassa käytössään. Eiväthän kaikki valokuvaajatkaan jaa mestariteoksiaan ilmaiseksi käytettäviksi netissä. Samalla tavoin opettaja voi ansaita leipänsä ja työpaikkansa olemalla erityisen hyvä ja tuottelias ja pitämällä tuotoksensa, eli oppimateriaalinsa, omana valttikorttinaan työmarkkinoilla.

Advertisements

About katrisletblog

Hi! I'm Katri. I study educational sciences and psychology in Oulu University.
This entry was posted in Misc and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s